二手鏡頭 香港 . . . Cooke Anastigmat 5 inch f4.5 (改Nikon)完全英倫風味 細膩、層次感豐富、散景凝而不化

Cooke Anastigmat 5 inch f4.5 (改Nikon) HKD$3100
原用於中片幅相機,現巳精工改為Nikon F mount即用於Nikon 全線全片幅數碼、菲林機。


* 改工採用連体雙螺絲同軸心車床制作,極靚極準確,並非用混合膠平價土炮改鏡可比 (週時唔啱中軸)經師傅加上對焦筒及調教後,除具準確無限遠對焦(Nikon) ,亦適用於Canon及SONY全片幅數碼機(無限遠會輕微過龍),最近對焦更只有2呎(0.6M) ,在127mm焦距中屬非常好用!淺景深、特寫拍攝、簡直手到拿來。

Cooke Anastigmat 5 inch f/4.5 電影鏡頭,英國制造,產於1939年前,鏡身鏡片都保存得非常好(見圖)
*鏡身只有輕微使用痕跡;九成新(見圖),更冇任何由碰撞所造成嘅凹痕或花痕。
*鏡片九成新,冇霉、冇離膠、冇乜花痕,難得。
*12片光圈葉新淨乾爽,收縮敏捷。
*出售鏡頭與照片為同一物品s/n134330,只附信副廠面蓋及Nikon底蓋。


光圈唔係大,散景靚唔靚?有冇 Cooke 英鏡風味?............睇相未知囉!


相片來自以下連結..........剩睇兩張人像相,論層次質感砌低萬幾銀嘅名鏡
http://forum.mflenses.com/first-test-tandh-cooke-anastigmat-f4-5-5inches-on-bellows-t44693.html


http://forum.xitek.com/forum-viewthread-tid-697089-extra--action-printable-page-25.html
相只有一張,在中段,影荷花,真實、細膩、不靠高反差,有豐富層次感、散景凝而不化。(同好幾支長焦鏡比拼)


相片來自以下連結
http://forum.xitek.com/forum-viewthread-tid-697089-extra--action-printable-page-26.html
第三張,都係影荷花,1Ds影,清新,旋得好靚!

人地係咁樣改嚟用係EOS350D
http://galactinus.net/vilva/retro/eos350d_cooke.html
http://galactinus.net/vilva/retro/eos5d_tpca.html
http://blog.sina.com.cn/s/blog_47d0c1af0101548c.html


Cooke,Cook結構創始者,鏡頭從一片、兩片,到真正意義上成像能夠普遍接受的三片結構,完成人類這一光學認識上的創舉,就是Cooke公司的Taylor。
Cooke 的三片鏡頭是交由Taylor & Hobson製造的,那是1893的故事。
Cooke的經理H. Dennis Taylor設計了Cooke Triplet(三片)並且在1893年申請了專利,同年由William、Thomas Smithies Taylor和WSH Hobson三人在1886年創建的Taylor & Hobson公司,生產出三片結構的商品鏡頭。
1939年,Taylor & Hobson宣稱,全世界80%的電影工作室的鏡頭,用的都是Taylor & Hobson的。

给我留言

留言无头像?